Vodafone breidt netwerken uit om mobiel internet verder te verbeteren

Dataverbruik op het GSM-netwerk (2G) is in een jaar tijd met een factor 4 gegroeid. Hiermee groeit het verhoudingsgewijs nog sneller dan het mobiel internet verbruik op het veel snellere UMTS-netwerk (3G) dat in een jaar tijd verdrievoudigde. Om mobiel datagebruik voor alle type toestellen, gebruikers en toepassingen toegankelijk te houden en de explosieve groei te faciliteren, investeert Vodafone Nederland fors in snelheid en capaciteit van beide netwerken. Op 1 april is ruim 95% van de vier grote steden in de Randstad gedekt met supersnel mobiel internet via 3G. Tevens verhoogt Vodafone de datacapaciteit van zijn 2G-netwerk als enige provider in Nederland met de uitrol van een EDGE-netwerk. Zo voorkomt Vodafone dat regulier belverkeer hinder ondervindt van de explosieve groei van data op dit netwerk.

3G
In de zomer van 2010 begon Vodafone met de uitrol van het snelste datanetwerk van Nederland door de capaciteit van het netwerk uit te breiden en de snelheid van het 3G-netwerk te verhogen naar maximaal 28.8 Mbps, 2 keer sneller dan de hoogst beschikbare snelheid op dat moment. De vooruitzichten zijn dat per 01 april 2011 de vier grote steden van de Randstad voor meer dan 95% gedekt zijn met een maximaal theoretisch haalbare snelheid van 28.8Mbps. Hierdoor kunnen klanten mobiel internetten met een snelheid die vergelijkbaar is met het gebruik van een vaste verbinding thuis. Ook buiten de Randstad upgrade Vodafone het netwerk. In o.a. Maastricht, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Almere en Haarlem worden snelheden en capaciteit geleidelijk aan verhoogd. Kijk voor actuele dekkingsinformatie op onze website: http://www.vodafone.nl/dekkingskaart

2G
Uit netwerkgegevens van Vodafone blijkt dat het 2G-netwerk niet alleen gebruikt wordt voor bellen. Hoewel het 3G-netwerk voor een snellere internetervaring zorgt, gebruikt een groot deel van diensten waarvoor geen snelle dataverbinding nodig is, nog steeds het langzamere 2G-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan Machine-to-Machine technologie waarbij draadloos informatie uitgewisseld wordt met machines. Een groot aantal klanten maakt inmiddels gebruik van deze technologie voor onder andere slimme energie- en watermeters, realtime inzicht in voorraden, tracking en tracing van vrachten en mobiele pinbetalingen.
Deze diensten hebben in een jaar tijd geleid tot een groei van het 2G dataverkeer van 400 procent. Om deze redenen vindt Vodafone het noodzakelijk om niet alleen in het 3G-netwerk te investeren, wat het meest geschikt is voor mobiel internet, maar ook in het 2G-netwerk dat primair bedoeld is voor belverkeer.
Door als enige provider op verschillende locaties in Nederland het 2G netwerk te upgraden naar het EDGE-netwerk (2.75G) zorgen we ervoor dat we voldoende capaciteit op het 2G-netwerk behouden.

Ger Coolen, CTO Vodafone Nederland: “Hoewel mobiel internet op het 3G-netwerk klanten veruit de beste ervaring biedt, zie je dat nog niet alle toestellen en toepassingen 3G ondersteunen of gebruiken. Hierdoor stijgt het dataverbruik op ons 2G netwerk sterk, terwijl dit primair ingericht is voor belverkeer. Om te voorkomen dat dit belverkeer gaat leiden onder de groeiende capaciteitsvraag van data vergroten we de capaciteit van ons 2G netwerk. Hiermee blijft belverkeer onveranderd mogelijk en kunnen we tegelijk een acceptabele datasnelheid en capaciteit op 2G bieden. Ondanks de investeringen in 2G gaat de landelijke 3G netwerkupgrade onverminderd door. Zo zorgen we ervoor dat we op beide netwerken de datagroei kunnen bolwerken, de ervaring van mobiel internet verbeteren en voldoende ruimte voor belverkeer behouden.”